Jätkä 2
Thomas Rydberg,
kovatkaulassa-letkuheiluritulkinta
3.6. - 18.6.2017

Thomas Rydberg: Letkuheiluritulkinta, öljy kankaalle, 110cm x 160cm, 2017

Thomas Rydberg
kovatkaulassaletkuheiluritulkinta
3.6.-18.6.2017
Galleria Huuto Jätkäsaari, Jätkä 2

Tarina on seuraavanlainen…
Taiteilija soittaa television ennustajalle saadakseen henkilökohtaista tietoa kesäkuuta varten.
Ennustaja ”lukee” taiteilijan pyynnön turhautumisen, epävarmuuden ja ääneen lausumattomien tavoitteiden yhteensulautuneena projektiona. Hän ”näkee” taiteilijan tekijänä muutostilassa. Hänen vastauksensa on paradoksaalinen jono sanoja, joiden kerronta on katkonaista – intuitiivinen tulevaisuuden kuvaus.
Vastauksesta tulee näyttelyn nimi.

Ja silti tämä anekdootti, niin kummalliselta kuin se ehkä vaikuttaakin, valottaa sitä, miten Thomas Rydberg on omaksunut intuition ja kontekstuaalisen abstraktion mekanismeja – mekanismeja joista on tullut taiteilijan viimeisimpien töiden merkittävä piirre.
Karkeat, lähes äkkinäiset maalaukselliset liikkeet, naarmut ja taktisesti lisätty villa saavat aikaan eloisan kaaoksen, joka toisinaan vaikuttaa muuttuvan kannibaalimaisiksi hahmoiksi, joilla on hieman voyeuristisia ominaisuuksia. Nämä maalaukset tuntuvat ehdottavan rajua paljastamista tuoden etualalle huutoja ja epäjärjestystä. Muotojen ja esteettisten maneerien moninaisuus vastustaa kaikenlaisia minimalistisia taipumuksia ja flirttailee pitkän ekspressionistisen perinteen kanssa.

Rydbergin intuitiivinen taide ei ole enempää eikä vähempää kuin suora, sensuroimaton, pyytämättä esitetty tulkinta aineettomasta, häiriintyneestä ja kiihkeästä maailmasta, abstraktio hurmioituneesta universumista. Ennustajan tavoin katsojaa pyydetään tulkitsemaan sitä subjektiivisesti sirpaleisena, katkonaisena kertomuksena.

Erityismaininta Ishtar Marialle, veloitus 2,95 €/min.

Teksti: Nikos Doulos

Lisätietoja:
Thomas Rydberg
puh: 040 700 99 88
thomaslmrydberg(a)gmail.com
www.thomasrydberg.com