Jätkä 2
Johanna Sipilä,
Illuminations
10.9. - 25.9.2016

Johanna Sipilä
Illuminations
10.9.-25.9.2016
Galleria Huuto Jätkäsaari, Jätkä 2

Näyttelyn teokset ovat saaneet alkunsa matkoilla ja residensseissä. Aiheita ja ajatuksia teoksiin on kertynyt Beninissä, Togossa, Kataloniassa, Meksikossa ja Budapestissa, sekä auton ratissa halki Pohjois-Amerikan ja pitkin Balkanin rannikkoa. Aiheet liittyvät kohtaamisiin, liikkeelläoloon, tilanteisiin, visuaaliseen ihmetykseen ja ihasteluun. Monilla matkoista olen kantanut mukanani Arthur Rimbaudin kirjaa Illuminations, jonka mukaan näyttely on myös nimetty. Kirjan nimi pohjaa englannin kielen painted plates, värikuvat, käsitteeseen. Nimi voi tarkoittaa myös valaistumista. Arjesta irrallaan, liikkeelläolon avaamassa mielessä syntyy usein pieniä uusia oivalluksia , joita voi kantaa sisällään ja pitää ohjenuorana ainakin vähän aikaa. Matkustaminen ilman pelkoa ja pakkoa lisää rakkautta maailmaa ja ihmisiä kohtaan, ja joistakin matkoilla kohdatuista ihmisistä jää voimakas jälki.

Näyttelyssä on sekä residensseissä, että myöhemmin työhuoneella toteutettuja, muistoihin ja muistiinpanoihin perustuvia piirroksia ja maalauksia. Olen halunnut myös jälkimmäisissä säilyttää luonnosmaisuuden, suppeahkon väripaletin ja keveyden materiaalissa, seikat jotka matkatessa ovat käytännön pakon sanelemia.

DEPARTURE
Enough seen. The vision has been encountered in all
skies.
Enough had. Sounds of cities, in the evening, and in
sunlight, and always.
Enough known. The stations of life. –O Sounds and
Visions!
Departure amid new noise and affection!

(Arthur Rimbaud,
englanniksi kääntänyt John Ashbury)

Näyttelyä on tukenut Uudenmaan taidetoimikunta.